عصب کشی دندان
عصب کشی دندان چیست؟ و در چه زمانی این درمان یا روت کانال لازم است ؟
دندان درد مشکلی است که همه ما تا به حال تجربه کردهایم.
این درد که گاهی شدید و کلافه کننده میشود به دلایل مختلفی رخ میدهد. یکی از مهمترین علل درد دندان وجود عفونت یا پوسیدگی در آن محسوب میشود.
در علم دندانپزشکی راهحلها و شیوههای درمانی متعددی برای کنترل و رفع درد دندان وجود درد که یکی از آنها عصب کشی دندان بهشمار میآید.
عصب کشی دندان زمانی ازسوی دندانپزشک انجام میشود که عفونت و پوسیدگی تا ریشه گسترش یافته باشد و بهدلیل ازبین رفتن پالپ دندان، هیچ راه نجات دیگری برای دندان وجود نداشته باشد. این تکنیک درمانی اجازه میدهد تا بهجای کشیدن دندان، بخش سالم ریشه نجات پیداکند و دندان از پوسیدگی خلاص شود.
روت کانال یا عصب کشی دندان چیست؟
شیوه درمانی که از کشیدن دندان جلوگیری کند و با حفظ ساختار دندان عفونت و درد را ازبین ببرد، عصب کشی دندان یا روت کانال نامیده میشود. در این روش درمانی ترمیمی، بخش نرم دندان یا همان پالپ که ریشه در آن قرار دارد از عفونت پاک میگردد و سپس توسط مواد مخصوص پرکننده، پر میشود. تمام دندانها چند لایه دارند که خارجیترین آن مینای دندان یا همان بخش سفیدرنگ دندان محسوب میشود. در زیر مینای دندان لایه سختی بهنام عاج وجود دارد که وظیفه حفاظت از مینا و ساختار کلی دندان را برعهده دارد. همچنین عاج دندان از بخش داخلی دندان که اصطلاحاً «پالپ» نامیده میشود نیز محافظت میکند.
پالپ دندان بخش نرمی است که ریشههای دندان، رگهای خونی، اعصاب و بافت همبند را در خود جای داده است. مواد لازم جهت رشد دندان در قسمت پالپ قرار دارد، به همین علت در دوران کودکی و نوجوانی به دلیل رشد استخوانها و ریشه دندان، پالپ از حساسیت ویژهای برخوردار است.
وقتی رشد دندان به اتمام برسد، میتواند بدون پالپ به زندگی خود ادامه دهد و مواد مغذی را از بافتهای مجاور تأمین میکند.
پالپ دندان چگونه آسیب میبیند؟
پالپ دندان به دلایل مختلفی دچار التهاب، آسیب یا عفونت میشود، مهمترین این دلایل عبارتند از:
- پوسیدگی ناشی از پوسیدگی درمان نشده
- ترک و شکستگی سطح دندان
- آسیبدیدگی یا نقص در تاج دندان
- انجام چند مرحله درمان روی یک دندان
- آسیبهای ناشی از ضربه به دندان یا فک
چه زمانی باید عصب کشی دندان شود؟
اگر التهاب یا عفونت پالپ شدید باشد، باید این بافت از دندان خارج شود تا از گسترش عفونت جلوگیری شود. پالپ بخشی از دندان است که افراد در بزرگسالی به آن نیازی ندارند، بنابراین در عفونتهای حاد دندانپزشک به خارج نمودن این ناحیه اقدام میکند. معمولاً درمان روت کانال طی چند جلسه انجام میشود تا مراحل درمان تکنیل شود. معمولاً بیمارن به دلایل مختلفی برای درمان ریشه به دندانپزشک مراجعه میکنند، این دلایل عبارتند از:
- افتادن پرکردگیهای قدیمی که دراثر عدم تخصص دندانپزشک در زیر آن پوسیدگی ایجاد شده است.
- شکستن دندان یا ترک خوردگی دندان طی حادثهای مانند زمین خوردن یا تصادف
- وجود پوسیدگیهای قدیمی که درمان نشده باشند و به پالپ آسیب برسانند.
درمان عصب کشی شامل چه مراحلی است؟
دندانپزشک در مرحله ول دندان را بررسی و معاینه میکند، سپس برای مشاهده سطح پوسیدگی از بیمار عکس رادیولوژی دندان را میخواهد . پساز ارزیابی عکس رادیولوژی دندان و درصورت تأیید درمان به شیوه روت کانال، ابتدا محل درمان بهصورت موضعی بیحس میشود. سپس دندانپزشک در تاج دندان سوراخی ایجاد میکند تا بتواند به حفره و کانال پالپ دسترسی پیدا کند. متخصص از این حفره ایجاد شده بافت آسیبدیده و باکتریها را خارج و حفره را تا انتهای ریشه ضدعفونی میکند. در مرحله بعد حفره با مواد سازگار با دندان پرمیشود و با کمک چسب مخصوص محکم میگردد.
در انتهای کار سورخ ورودی با کمک ماده مخصوص پرکننده دندان بسته میشود. ماده پرکننده به عنوان تاج مصنوعی روی تاج دندان اصلی قرار میگیرد و از دندان در مقابل شکستگی و اسیبدیدگی محافظت میکند.
کلام آخر
تمام اندامها و اعضای بدن در زمان آسیب یا اختلال به نحوی به مغز اطلاعرسانی میکنند. درد دندان هم بهعنوان یک زنگ خطر نشاندهنده آسیب یا عفونت در ناحیه درد است.
مراقبت از دندانها و رعایت بهداشت دهان و دندان، آسیبهای وارده به دندان را کاهش میدهد. هرچه نگهداری از دندانها با دقت بیشتری انجام گیرد، دندانها مدت زمان بیشتری برای ما با همان ساختار اولیه خدمت میکنند. درصورتی که با درد دندان مواجه شدید نگران نباشید، رسیدگی به موقع شما میتواند دندان را از خطر افتادگی نجات دهد. یکی از راههای نجات دندان، عصب کشی دندان یا همان روت کانال است. روت کانال دندان اگر توسط متخصص باتجربهای انجام شود دندان برای مدت بیشتری برای شما باقی میماند.